owen_schumacher

Owen Schumacher

Owen Schumacher (1967) is de laatste jaren vooral bekend bij het grote publiek als één van de twee breinen achter het satirische televisieprogramma Koefnoen. Maar zijn lange weg naar de top begon in een kelder onder het Hilton te Amsterdam-Zuid: Toomler.

Op zijn zeventiende wil Owen immers cabaretier worden maar de Kleinkunstacademie wijst hem af omdat hij niet kan zingen. Uit arrenmoed studeert Schumacher dan maar in sneltreinvaart af in zowel Nederlands als Internationaal Recht en gaat aan de slag als jurist. Maar wanneer hij even later hoort over een ‘nieuw soort cabaret zonder liedjes’ ruikt hij zijn kans. In januari 1991 wordt hij één van de eerste leden van Comedytrain.

Al snel staat hij bekend als de generaal van het verbaal vanwege zijn moordende speeltempo. Samen met Raoul Heertje en Arthur Umbgrove toert hij in 1994 door Amerika tot in de legendarische Improv club in L.A. aan toe. En in 1996 staat hij solo in de Engelse comedyclubs. Hij wordt een veelgevraagd tekstschrijver voor talloze radio- en televisieprogramma’s (o.m. Glamourland) en is vanaf het begin betrokken bij Dit was het nieuws.

Jammer genoeg ziet het er naar uit dat Owen de comedy microfoon aan de wilgen heeft gehangen. Zijn grappen zijn echter veelvuldig te horen als je de televisie en de radio in de gaten houdt en wij hopen vurig dat hij ze ooit nog eens persoonlijk op het Toomlerpodium ten gehore komt brengen.