ronald_goedemondt

Ronald Goedemondt

‘Alledaagse logica is niet aan hem besteed. Hij springt van de hak op de tak en hij gunt ons een prachtig kijkje in zijn hoofd, waarin het voortdurend spitsuur is en waarin briljante grapjes ontstaan.’

Dat was wat het juryrapport vermeldde toen Ronald Goedemondt (1975) in 2009 met zijn derde soloprogramma Dedication genomineerd werd voor de belangrijke cabaretprijs Poelifinario. En beter hadden wij het niet kunnen zeggen. Al vanaf het moment dat hij op de basisschool een rol krijgt in een kerstmusical, weet Ronald Goedemondt dat het podium zijn plek is. Later ziet hij het werk van komieken als Eddy Murphy, Robin Williams, Richard Pryor en Gene Wilder en in hen herkent hij wie hij is en wat hij wil gaan doen. Toch duurt het nog tot 1999 voordat hij voor het eerst een (open) podium durft te betreden. Een paar maanden later doet hij auditie bij Comedytrain en wordt Toomler, het episch centrum van de Nederlandse comedy, zijn vaste hang-out.

Dan gaat het plotseling razendsnel. In 2003 wint hij de jury- én publieksprijs op Cameretten. In 2004 trekt hij de theaters in mijn zijn eerste soloprogramma Spek. Vanaf 2006 speelt hij twee seizoenen lang Ze Bestaan Echt. En in 2008 begint hij aan een ware triomftocht met zijn derde show Dedication. Stuk voor stuk pareltjes van programma’s die ervoor zorgen dat Goedemondt nu tot één van ’s lands beste comedians gerekend wordt. Ronald is op slag bekende Nederlander wanneer hij in het Oudejaarsprogramma van de VARA een magistrale Geert Wilders neerzet (‘de linkse grachtengordel cabaretteketet’). ‘Goedemondt mept zijn gedachten in het rond als squashballetjes in een kleine ruimte’ schreef de Volkskrant. Dan volgt het programma De R van Ronald draait het om vrijheid en veiligheid. Elkaars tegenpolen, weet Goedemondt. 
In zijn zesde soloprogramma Geen sprake van waar hij vorig seizoen mee in de theaters stond nam Ronald het publiek opnieuw mee in zijn hoogstpersoonlijke belevingswereld met briljante grappen over de meest alledaagse situaties.

Ondertussen is hij ook te zien in sketchprogramma Sluipschutters met Bas Hoeflaak, Leo Alkemade en Jochen Otten. 

Gelukkig is Ronald nog steeds lid van Comedytrain en probeert hij af en toe nieuw materiaal uit op het podium van Toomler.