arthur_umbgrove

Arthur Umbgrove

Stichtend Comedytrainlid en academisch onderlegd multi-talent Arthur Umbgrove (1964) begint zijn carrière met een studie Nederlandse taal en Letterkunde en een overwinning in het Groninger Studenten Cabaret Festival. Van 1990 tot 1994 is hij een vaste waarde bij Comedytrain met als hoogtepunt een tour langs een aantal Amerikaanse comedy clubs samen met Raoul Heertje en Owen Schumacher. Zijn eerste avondvullende programma, samen met pianist Alberto Klein Goldewijk, heet Tekkel met een stok en combineert comedy met liedjes.

Al snel wordt duidelijk dat de liedjes het winnen van de grappen en niemand is dan ook verrast wanneer Umbgrove in 1998 een platendeal krijgt aangeboden. Met zijn debuutalbum Twee straten verder wordt hij genomineerd voor een Edison en met de single Contract scoort hij een dikke hit. In de jaren daarna volgen het album 100 helden en Achterste brug die zeer goed worden ontvangen (‘Een hoogtepunt in het genre’, aldus de Volkskrant).

Hét moment voor Arthur om zich af te vragen welke van zijn vele talenten hij nog niet ten volle heeft ontwikkeld en hop, enkele jaren later ligt zijn debuutroman Midden op de weg, zo hard mogelijk (uitgeverij Contact) in de boekenwinkel. Het wordt genomineerd voor de Anton Wachter prijs, de Selexyz debuutprijs en bekroond met de LiBra debutantenprijs.Ook zijn tweede roman, De Hartslag van de Aarde wordt alom geprezen.

Ondertussen is zowel Arthurs derde roman Hotel Sofia, als zijn vijfde album Stille Opnames alweer uit. Die laatste maakte hij met Birgit Schuurman, en door de opbrengsten te doneren aan het Emma Kinderziekenhuis toont hij zijn zoveelste talent: dat van weldoener. Als comedian heeft hij zijn uitlaatklep gevonden in Goeroes Zonder Grenzen, een comedyshow voor bedrijven en organisaties.

In 2013 schrijft Arthur de muziek voor de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen, in 2015 schrijft hij de muziek voor de theatervoorstelling Brammetje Baas, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tamara Bos. Ook verschijnt in 2015 zijn roman Paradise Village, over een opgejaagde bankdirecteur die het land uitvlucht nadat zijn bank gered moet worden door de staat. Vier maanden na verschijnen zijn de filmrechten voor het boek verkocht. De nieuwste roman van Arthur, Wat we weten, is in september 2017 verschenen en vanaf oktober 2017 is Arthur onregelmatig ‘druktemaker’ bij het radioprogramma De Nieuwsbv op NPO 1.

Leer meer over Arthur Umbgrove.

Laatste nieuws van Arthur Umbgrove