najib_amhali

Najib Amhali

“Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis.” Zo opent Najib Amhali in 1997 het Leids Cabaret Festival, waar hij zowel de publieks- als juryprijs achterover drukt. 

De Marokkaan uit de Jordaan komt voor het eerst naar Nederland in 1972, om vervolgens het concept integratie van een geheel nieuwe dimensie te voorzien. Na zijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht in 1994 speelt hij eerst nog vele malen de rol van kansloze allochtoon – als acteur welteverstaan – maar wanneer GTST hem vraagt voor een rol als Turk, zet hij daar een dikke streep onder en maakt de overstap naar comedy. Een even geestige als verstandige beslissing: als lid van Comedytrain en van het legendarische jongensclubje Fresh Wagon steelt hij binnen de kortste keren iedere show.

Al snel is elk theater te klein en groeit Najib uit tot wellicht de populairste comedian van Nederland. Dat heeft hij zeker ook te danken aan zijn innemende verschijning, wars van politiek correct geneuzel of interculturele missies: Najib wil de mensen gewoon een fijne tijd bezorgen en dat doet hij op vaak weergaloze wijze. Geen wonder dat kaartjes voor zijn uitverkochte show soms vele malen over de kop gaan op de zwarte markt. Laat je nooit verleiden tot het kopen van zo’n ticket, of Najib stuurt zijn broer op je af. Ander nadeel aan al dat succes: héél erg vaak is Najib niet meer te bewonderen op het Toomlerpodium maar als hij even een gaatje vindt weet hij gelukkig de weg naar de kelder nog prima te vinden. Weinig mensen worden er zo warm onthaald als hij.

Meer informatie over Najib is te vinden op zijn website.