Jan Jaap van der Wal in programma 5 jaar later

Afgelopen vrijdag was Jan Jaap van der Wal te gast bij Jeroen Pauw in het programma 5 jaar later.

Afgelopen vrijdag was Jan Jaap van der Wal te gast bij Jeroen Pauw in het programma 5 jaar later. Kijk de uitzending terug.

Vijf jaar geleden heeft Jeroen Pauw gesprekken gevoerd met verschillende bekende Nederlanders. Persoonlijke gesprekken over de toekomst. Over heimelijke verlangens, serieuze angsten, keiharde ambities en zuivere voorspellingen. Al die tijd zijn deze interviews bewaard in een kluis. Nu is het moment aangebroken de mensen terug te vragen. Sinds het eerste interview is er een hoop gebeurd in hun levens en in de Nederlandse samenleving.

Jan Jaap van der Wal dacht 5 jaar geleden dat hij nog aardig wat oudejaarsconferences zou doen, had het idee dat hij als arrogant werd gezien, maar wilde vooral een boodschap overbrengen. Hij vond dat in principe alles gezegd mag en kan worden. En hij had een grote ambitie comedy op tv te doen. Nu, 5 jaar later, blikt hij terug. Ja, hij was moralistisch: “Het is niet zo dat ik mensen verander en dat heb ik een tijdje wel gedacht.” En nee, hij heeft minder conferences gedaan: “Er was een deel van mij dat dacht: ik doe die conference, dan ben ik geliefd. Die twee keer dat ik het deed was er zo’n hoge druk op de ketel waar ik maar moeilijk mee om kon gaan.” Hij denkt dat alles nog steeds gezegd kan worden: “Iedere grap die ik maak in een theatershow kan ik verantwoorden. Cabaretier zijn is wel een vak: het is een autootje dat je moet besturen.”

Vrijdag 3 januari om 23.00 uur op Nederland 1.