1 JULI FREE HERI HERI IN TOOMLER

Op donderdag 1 juli 2021 vieren we Keti Koti in Toomler. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van slavernij gevierd. Om stil te staan bij deze dag deelt Stichting KIP Republic 17.000 gratis heri heri maaltijden uit verdeeld over 6 provincies. Door het uitdelen van de gratis maaltijden op verschillende locaties, wil Stichting KIP Republic het gesprek rondom de feestdag aanmoedigen. Het gerecht zelf, heri heri, is cultreel gehecht aan de geschiedenis van slavernij en dient als een middel om anderen met elkaar te verbinden.  

Ook bij Toomler kun je op donderdag 1 juli tussen 14:00 uur en 17:00 uur een Free Heri Heri maaltijd komen ophalen en opeten. We nodigen je uit om in gesprek te gaan met anderen bezoekers, onder leiding van Howard Komproe en Jetty Mathurin, over de geschiedenis en persoonlijk verhalen achter Keti Koti.

Over het gerecht

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht dat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.
Voor het koken van de maaltijden heeft KIP Republic een team van topchefs bij elkaar weten te brengen van sterrenchefs, tv chefs en natuurlijk ook heri heri kennis, heeft het team, van ook verschillende culturele achtergronden zich samen gebogen over de geschiedenis van het gerecht om samen tot een recept te komen. Dit jaar doen ze allemaal weer mee, o.a. Emmo Achthoven (Moëth Catering), Sharon de Miranda (binnenstebuiten), Judith Cyrus (kookboek Paramaribo) om maar een paar op te noemen.

KIP Republic

Stichting KIP Republic is een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen. Free Heri Heri For All is een initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van het Slavernijverleden op eigentijdse en verbindende wijze herdenken en vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.