Boek ‘Hoe word ik grappig?’ binnenkort verkrijgbaar

In september presenteert Silvester Zwaneveld het boek ‘Hoe word ik grappig?’. De cabaretier geeft in het boek, samen met collega’s antwoord op die vraag. Met o.a. Eric van Sauers, Jan Jaap van der Wal, Howard Komproe, Ronald Goedemondt, Hans Sibbel, Kees van Amstel, Cindy Pieterse en René van Meurs.

In september presenteert Silvester Zwaneveld het boek ‘Hoe word ik grappig?’. De cabaretier geeft in het boek, samen met collega’s antwoord op die vraag. De grappenmakers geven hun mening, visie en idee over wat grappig is en hoe je dat kan worden.

Iedereen wil grappig zijn. Thuis, op kantoor, in de kroeg. Het is een heerlijk gevoel om mensen te laten lachen. Het is zelfs sexy. Het dwingt respect af en het maakt van jou een persoon waar mensen graag bij in de buurt zijn. Maar het is ook vaak moeilijk, lastig en het gaat ook nog wel eens mis. Grappen kunnen verkeerd begrepen worden, als lomp of ronduit kwetsend of worden ervaren of gewoon weg niet aanslaan. Iedereen heeft een andere kijk op wat grappig is, wat leuk is en waar humor vandaan komt.

Op een dag dacht Silvester: “Waarom laat ik de kenners hier niet over aan het woord? De grappenmakers zelf, de cabaretiers, mijn collega’s. Al deze mannen en vrouwen hebben hun sporen al meer dan ruimschoots dan verdiend en allemaal zijn ze ooit begonnen met het maken van grappen. Allemaal zijn ze op hun bek gegaan, bij iedereen heeft het publiek wel eens gekeken met een gezicht van, ‘Wat wil jij nou van ons?’ Allemaal hebben ze doorgezet, allemaal hebben ze hun eigen stem gevonden, hun eigen vorm van humor en hun eigen kijk op de wereld waar we in rondlopen. Net als ik zelf zijn ook zij de hele dag bezig met ‘grappig’. Als ik met collega’s spreek hebben we het uren en uren over het vak. ‘Hoe ben jij grappig?’ ‘Wat vind jij leuk?’ ‘Wanneer ging het mis?’ ‘Waarom ging het mis?’ ‘Wanneer ging het goed?’ ‘Waarom ging het toen goed?’ ‘Wat heb jij geleerd over het ongrijpbare fenomeen van ‘Grappig?’. Die gesprekken, die kijk op humor heb ik geprobeerd te vangen in dit boek.”

Met o.a. Eric van Sauers, Jan Jaap van der Wal, Howard Komproe, Ronald Goedemondt, Hans Sibbel, Kees van Amstel, Cindy Pieterse en René van Meurs. Het boek ligt vanaf 26 september in de winkels.